Noachieden van de Lage Landen

Kli


ALL the way tznius!Tznius/modesty: Noachieden hebben min of meer een dresscode. Dat klinkt raar, maar als je er goed over nadenkt is het helemaal niet vreemd. Iets wat belangrijk is bescherm je. Mooie kleding is belangrijk en het bedekken ervan zorgt ervoor dat je geen ongewenste aandacht trekt. Dus een vrij hoge halslijn, en van elleboog tot knie bedekt. Sommige vrouwen dragen broeken met wijde rokken eroverheen, andere alleen lange rokken tot op de knie of de enkels, het is belangrijk dat je je eigen stijl vindt die bij jou past. Veel Noachieden gaan er toe over om hoofdbedekking te dragen, zowel mannen als vrouwen. De gedachte erachter is dat kleding waardigheid aan een mens geeft. Een andere reden is dat je doordat je je lichaam goed bedekt geen signalen afgeeft die kunnen leiden tot onzuivere gedachten bij anderen.


Channa Bat Noach was in Israel en blogt regelmatig op haar You Tube kanaal Noahide Life.


Modesty / Tzniut /Tznius betekent: Bescheidenheid / ingetogenheid in kleding.

We leren in onze westerse cultuur dat het goed is om te pronken. We leven in een materialistische wereld en materie schijnt belangrijk te zijn, dus vrouwen kleden zich zoals de mode-industrie het ons zo vertelt, en dat is ''opvallend''.

Wat kan een vrouw het beste laten zien? Inderdaad ...

Maar ... het vrouwelijk lichaam is geen ding. Geen materie. Het menselijk lichaam is kostbaar, dus de westerse wereld kan niet verder van de waarheid af zitten.

In het Jodendom leren we dat het menselijk lichaam, vrouwelijk maar ook mannelijk, is als een mooie diamant. Met het grootste respect gaan we ermee om. We zorgen er goed voor en koesteren het. We laten het niet aan de wereld zien. Het is belangrijk om je lichaam te respecteren. 

Wees niet aantrekkelijk voor alle mannen, maar alleen voor degene van wie je echt houdt. 

Bescheidenheid is prachtig en vrouwen kunnen heel ingetogen en mooi zijn zonder te pronken.
Judaïsme vertelt ons dat het lichaam de kleding van de ziel is. Wij zijn niet ons lichaam. Wij zijn onze zielen, en dat is wat we de wereld moeten laten zien. Het voelt vrij om jezelf bescheiden te kleden, om jezelf te kunnen zijn.

In feite is Modesty meer. Het is ook gedrag, weten wanneer te spreken en wanneer wat te zeggen, het gaat over ingetogen en aardig te zijn.
Laat de wereld zien wie je bent. Niet wat je bent.
Hier zijn een paar tips:
Bedek de knieën, draag je rok lang of 3/4 lang
Bedek de ellebogen, draag je shirts of blouses met lange of 3/4 lange mouwen
Geen decollete maar hoge blouse, en een beetje wijd,
geen prints op de voorkant van je shirt die je voorkant accentueren, maar rondom is oke.
En iets op het hoofd is geweldig.
Noahides hoeven geen sjaals te dragen zoals joodse vrouwen, maar het dragen van een pet als je naar buiten gaat, of hoed, zal heel geschikt zijn.


Wil je meer van Batnoach lezen? Zij blogt ook op:

batnoachdaily7.blogspot.nl