Noachieden van de Lage Landen

Kli

TESHUVA betekent letterlijk "terugkeer".

Berouw over zonden en vergeving vragen aan HaShem en een goed besluit om het beter te doen.


Een schoonmaakprogramma voor de ziel.


Heb je iets verkeerd gedaan? We hebben allemaal. Hier is hoe het te repareren.

door Rabbi Shraga Simmons


Veel mensen begrijpen het concept van zonde verkeerd. Ze denken dat iemand die zondigt een "slecht persoon" is.

Eigenlijk betekent het Hebreeuwse woord chet helemaal geen zonde. Chet verschijnt in de Bijbel met betrekking tot een katapult die "het doelwit miste". Er is niets inherent "slecht" aan die katapult! In plaats daarvan werd een fout gemaakt - vanwege een gebrek aan focus, concentratie of vaardigheid.

Hetzelfde geldt voor ons. Wanneer we ons bezighouden met onverantwoordelijk of destructief gedrag, hebben we simpelweg een mislukking gemaakt. Ieder mens heeft een ziel, een puur stukje goddelijkheid dat ons onderscheidt van de dieren. Wanneer we iets verkeerds doen, komt dat omdat de 'stem' van de ziel tijdelijk is gedempt door het gebrul van het fysieke lichaam. Deze verwarring is wat we de 'Yetzer Hara' noemen. Maar onze essentie blijft puur. We hoeven maar een paar aanpassingen te doen - en we zijn weer op schema!

Dit is het idee van teshuva. Teshuva betekent letterlijk "terugkeren". Wanneer we "teshuva doen", onderzoeken we onze wegen, identificeren we die gebieden waar we terrein verliezen en "keren" terug naar onze eigen vorige staat van spirituele zuiverheid. En in het proces keren we ook terug naar onze verbinding met de Almachtige.

Het proces van teshuva omvat de volgende vier stappen:

Stap 1 - Spijt. Realiseer de omvang van de schade en voel oprechte spijt.

Stap 2 - Beëindiging. Stop onmiddellijk de schadelijke actie.

Stap 3 - Biecht. De fout formuleren en om vergeving vragen.

Stap 4 - Resolutie. Maak een duidelijke toezegging om dit in de toekomst niet te herhalen.

Laten we nu eens elk van deze stappen grondig bekijken.

Stap 1: Spijt

Soms proberen we onze acties te rechtvaardigen met behulp van een verscheidenheid aan excuses:

"Iedereen doet het"

"Ik ben tenminste niet zoals sommige mensen die rondgaan met moorden en stelen!"

"Wie ben JIJ om te zeggen dat het fout is ?!"

Spijt is niet echt mogelijk tenzij we een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad. Anders zullen we onszelf alleen maar rationaliseren en misleiden door te denken dat we niets verkeerd hebben gedaan. De steeds veranderende, glijdende normen van de samenleving dragen bij aan dit gebrek aan duidelijkheid.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je opgroeide in een huis waar voortdurend roddel werd gesproken. Tenzij je kennismaakt met het joodse idee van Loshon Hara ("negatieve toespraak") en je bewust bent van de destructieve aard ervan, kun je anders nooit roddel als verkeerd beschouwen!

(Om deze reden is het belangrijk om bekend te zijn met halacha, de Joodse wet, en een rabbijn te hebben die je persoonlijk kent en je kan adviseren.

Hoe moeten we ons voelen bij het herkennen van een fout? Moeten we ons schuldig, waardeloos en slecht voelen? Nee! "Schuld" is de negatieve emotie die zegt: "Ik ben slecht." Terwijl "spijt" de positieve erkenning is dat hoewel mijn essentie puur blijft, ik mijn potentieel niet heb waargemaakt.

Je spijt voelen is een positief teken dat we weer in contact komen met onze goddelijke essentie. Ons geweten laat ons niet ontspannen totdat we de fout gecorrigeerd hebben. Zou een kwaad persoon spijt hebben van een overtreding?

Deze eerste stap van teshuva is inderdaad het meest cruciale - want tenzij iemand spijt voelt, zal hij hoogstwaarschijnlijk doorgaan op zijn dwalende manier.

Stap 2: Beëindiging

Kun je je voorstellen dat je iemand om vergeving vraagt ​​terwijl je hem tegelijkertijd blijft vergissen? Zonder de slechte actie te stoppen, zal het hartveroverende van de hele wereld niet helpen.

Stap 3: Biechten en vragen om vergeving

Door onze fout toe te geven, schrijft de joodse wet voor dat deze mondeling wordt gearticuleerd. ArtScroll's Yom Kippur Machzor geeft een mooie verklaring waarom dit zo cruciaal is voor het teshuva-proces:

Als een intelligent, denkend, fantasierijk wezen, heeft de mens allerlei gedachten die voortdurend door zijn geest flitsen. Zelfs verheven gedachten over wroeging en zelfverbetering zijn hem niet vreemd, maar ze duren niet. Om zijn gedachten een blijvende betekenis te geven, moet hij ze in woorden distilleren, omdat het proces van denken culmineert wanneer ideeën worden uitgedrukt en verduidelijkt.

Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is meestal ondraaglijk moeilijk voor mensen om expliciet toe te geven dat ze verkeerd hebben gedaan. Wij excuseren onszelf. We weigeren de waarheid toe te geven. We verschuiven de schuld. We ontkennen het voor de hand liggende. We blinken uit in rationaliseren. Maar de persoon die de onaangename waarheid uit zichzelf erkend en zegt: 'Ik heb gezondigd', heeft een geweldige en zinvolle daad verricht.

Teshuva moet niet alleen in onze gedachten en harten zijn. Het is om onze relatie met G-d en met onze medemens te herstellen.