Noachieden van de Lage Landen

Kli

Blog

Recycling of the saints

Geplaatst op 15 augustus, 2018 om 14:25

Beng! "Recycling of the Saints!"

 

Opeens staarde deze krachtpatser van een slogan mij met grote en heldere ogen aan. Als spirituele nomade bij uitstek zie ik in de loop der jaren de snelle evolutie van de religieuze medemens. De dogmatiek in de kerken is op een paar statige bolwerken na al lang geëvolueerd tot een oecumenisch aanvaardbaar maar o zo saaie hutspot die we nu eigenlijk alleen maar kunnen typeren als het algemeen betwijfeld symbolisch geloof.

 

Het plateau van de kerk is een toneelstuk geworden. De poppetjes zijn hetzelfde maar het jasje veranderd van kleur. Recycling of the Saints: ik zie ze voorbij trekken, een eindeloze stoet. Pausen en monniken, kruisvaarders, Calvinisten, high-end oecumene, evangelicals, mormonen, en wie herinnerd zich nog de bijeenkomsten van G'ds underground pleasure, de voorloper van alle Doorbrekers.

 

De wortels van de monotheïstische geloofsrichtingen baseren zich in hun beginfase op het Judaisme. Iedere stroming heeft er in de loop der eeuwen van geplukt en er een nieuwe religie uit geperst. Honderden variaties zijn het gevolg. Geen wonder dat er zoveel verwarring en controverse is. Toch ben ik niet negatief, want zoeken is prachtig, zoeken is nodig, het is een avontuur van de ziel zelf.

 

Zelf ben ik gestopt met spiritueel recyclen. Terug naar de bron, naar het begin. Ontmaskering. Het voelt een beetje kaal. Maar gelukkig is er dan wel die herkenning in de eenvoud van de Noachidische levensfilosofie die zich baseert op de universele wijsheid van de Torah. Deze visie is op moreel en spiritueel vlak authentiek, voedend en verfrissend. Ook op het gebied van milieu en bescherming van mens en dier. En soms is deze visie ouderwets, dat moet ik ronduit toegeven. Hoewel.... ik ben niet de enige die de Nieuwe preutsheid omarmt. Heerlijk die lange rokken en bye-bye laag decolleté.

 


 

 

 

 

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties