Noachieden van de Lage Landen

Kli

Blog

Kleine ziel

Geplaatst op 2 juli, 2018 om 11:35

Is mijn lichaam en geest alles was ik ben, of is er een essentie in de mens die daar doorheen schijnt, mijn lichaam als het ware "beleeft en voedt"?

 

Ik leen even een prachtige definitie van Shimon Cowen uit Australie uit zijn boek "The theory of practice of universal ethics": de ziel is een spirituele entiteit die een afspiegeling is van de Goddelijke kwaliteiten. En die kwaliteiten zijn oa: het hebben en uitoefenen van een wil en wens, het vermogen tot keuzes maken, gerechtigheid en barmhartigheid, altruïsme. Hoe de mens met deze innerlijke kwaliteiten omgaat, ja, dat is de uitdaging!

 

In de loop der tijden hebben wij als mensheid allerlei omwegen gemaakt om deze essentie, die wezenlijk gevoed wordt door de Allerhoogste Zelf, te omzeilen, te corrumperen of te vermengen met concepten waar alleen kerkelijke of politieke structuren profijt van hadden.

 

Wanneer ik weet dat iedere daad, ieder woord, ieder gebaar wat ik maak er werkelijk toe doet dan ga ik anders met die zielskwaliteiten om. Als ik bewust wordt dat mijn kleine ziel gevoed en aangevoeld wordt door haar grote oorsprong, de Schepper van al wat bestaat, dan sta ik op de grond van eenheid, van non-dualisme van het grote Ja tegen het leven. Vreugde in verbinding met verantwoordelijkheid. Zingeving betekent dan in dit perspectief of ons leven echt een verschil maakt, of ons leven van positieve betekenis is voor anderen.

Door: Anne Marie Laseur


 

 

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties