Noachieden van de Lage Landen

Kli

Blog

Doe eens lief

Geplaatst op 5 mei, 2020 om 2:45

doe eens lief

ANGELIQUE AILA BAT NOACH·ZONDAG 3 MEI 2020·

#doe eens lief

 

(let op dit is niet de parasja van volgende week. Dat is Emor, maar die had ik ivm de Omertelling al eerder gepost bij Pesach. De link die daarin stond voor de omertelling werkt niet meer voor deze week, maar er wordt verwezen naar de app MyOmer, deze kan ik iedereen van harte aanbevelen. Denk erom dat bnei Noach niet de bracha zeggen!)

Kedoshim - Wajikra (Leviticus) hoofdstuk 19-20

לֹֽא־תִשְׂנָ֥א אֶת־אָחִ֖יךָ בִּלְבָבֶ֑ךָ הוֹכֵ֤חַ תּוֹכִ֙יחַ֙ אֶת־עֲמִיתֶ֔ךָ וְלֹא־תִשָּׂ֥א עָלָ֖יו חֵֽטְא׃

You shall not hate your kinsfolk in your heart. Reprove your kinsman but incur no guilt because of him.

לֹֽא־תִקֹּ֤ם וְלֹֽא־תִטֹּר֙ אֶת־בְּנֵ֣י עַמֶּ֔ךָ וְאָֽהַבְתָּ֥ לְרֵעֲךָ֖ כָּמ֑וֹךָאֲנִ֖י יְהוָֽה׃

You shall not take vengeance or bear a grudge against your countrymen. Love your fellow as yourself: I am the LORD. 1

Je zult je broeder niet haten, in je hart; wijs de persoon die terechtwijzing nodig heeft terecht en draag niet een zonde door hem. Je zult niet wraakzuchtig zijn en je zult niet rancuneus zijn tegen de leden van je volk, je zult je makker/naaste liefhebben als jezelf – Ik ben de Eeuwige,

Je naaste liefhebben als jezelf of zoals Hillel zegt “wat haatvol is voor jou doe dat ook niet aan een ander” of zoals het Nederlandse spreekwoord het zegt: “wat gij niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet.”

Niet haten… Ik weet niet hoe het andere vergaat maar ik kom soms mensen tegen die ik het liefste achter het behang plak. Mensen die je onheus bejegen, constant in je vaarwater zitten of waarvan je het gevoel hebt dat ze uit gewoonte “B” zeggen als jij “A” zegt. Om nu te zeggen dat ik die mensen “haat” is een erg groot woord maar het vers lijkt te zeggen dat ik die persoon ook nog moet liefhebben? Hoe kun je liefde afdwingen en hoezo als jezelf, wat nu als ik mezelf helemaal niet zo’n aardig persoon vind.

De tekst geeft handvaten hoe je om moet gaan met mensen die je liever ziet gaan dan komen. Emoties kun je niet uitschakelen maar negatieve emoties moet je niet in je hart laten. De boosheid, de ergernis, het gevoel van onrecht dat je wordt aangedaan moet je niet in je hart houden. Maar je moet naar de persoon toegaan en hem vertellen wat je op je hart hebt. Op het moment dat je naar de persoon toe wilt gaan kun je je realiseren dat er eigenlijk niet echt iets aan de hand is maar dat je overgevoelig reageert. Het kan zijn dat in het gesprek met de ander blijkt dat alles een misverstand was, probleem opgelost. Misschien heeft de persoon echt iets vervelends gedaan en geef je hem nu de mogelijkheid om sorry tegen je te zeggen en zijn gedrag aan te passen. Het kan zijn dat de persoon in kwestie zich bewust is van zijn gedrag maar dat het hem geen biet kan schelen. Dan kun je onderkennen dat die persoon niet je makker zal zijn heb je gedaan wat je moest doen…maar hoe zit het dan met die persoon…moet je die naaste ook liefhebben?

De Thora geeft een voorbeeld wat er kan gebeuren als je negatieve emoties in je hart laat.

De Rambam geeft het voorbeeld in de Bijbel van het incident met Amnon en Tamar. Nadat Amnon een vreselijke daad had begaan, vertelt de profeet ons dat Tamar's broer, Avshalom, een grote haat droeg voor zijn halfbroer, Amnon, en niet praat met hem over wat er überhaupt is gebeurd. De Ralbag schrijft dat als hij met Amnon had gesproken over wat er was gebeurd, de haat zou zijn verdwenen. In plaats daarvan groeide het alleen maar tot het punt dat Avshalom Amnon twee jaar later vermoord. Hoewel Amnon duidelijk een ernstige zonde had begaan en Avshalom schijnbaar het volste recht had om woedend op hem te zijn voor wat er was gebeurd, wordt hij niettemin op de proef gesteld omdat hij niet met Amnon praten en de haat met vreselijke gevolgen laten kweken.3

Wie zien uit dit voorbeeld hoe belangrijk het is om iemand terecht te wijzen omdat negatieve emoties altijd in je hart zullen blijven en zullen broeien en op een gegeven moment als een brandhaard zal ontbranden. Ze uiten zich in wraak – bewust iets negatief doen tegen iemand. Iemand mag bijvoorbeeld jouw auto niet lenen omdat jij zijn auto niet mocht lenen. Het kan zich ook uiten in rancuneus gedrag. Dan leen je je uiten wel uit maar met een sneer dat je dat toch maar mooi even doet terwijl de andere je nee verkocht heeft.

Voorbeeld van “haatvol” gedrag zijn zoals we hierboven zagen wraak en rancuneus gedrag hieronder volgen nog een paar voorbeelden:

· Breng anderen niet in verlegenheid.

· Roddel niet en praat niet negatief over anderen.

· Verstoor de concentratie of slaap van een ander niet.

· Geef mensen het voordeel van de twijfel.

· Laat anderen niet wachten.

· Toon geen woede jegens anderen.

· Bescherm anderen tegen letsel of verlies.

· Wees eerlijk in zakelijke transacties. 6

Het “liefhebben van je naaste” kan zich uiten in regelmatig iemand bezoeken, zorgen dat iemand eten/ kleding heeft e.d. Maar we in deze tekst dat het misschien nog wel meer te maken heeft met wat iemand psychisch nodig heeft voor zijn ziel. Dat je bijvoorbeeld iemand leert dat hij op zijn taalgebruik moet letten, dat iemand moet werken aan zijn temperament. Nog een stap verder is dat je iemand er op attent maakt wat hij spiritueel nodig heeft, dat iemand leert zich te houden aan de 7 mitsvot van Noach. Wijs er iemand bijvoorbeeld op dat als hij gebruiksvoorwerpen van het werk meeneemt naar huis dat dit eigenlijk diefstal is.4

Moeten we iedereen liefhebben? We moeten het in elkaar geval proberen. Wanneer de Thora ons leert/ gebied om onze naaste / onze vijanden lief te hebben geeft ze ons een realistisch programma hoe wat dat meestal kunnen bereiken: Door eerlijk tegen elkaar te zijn en dingen uit te praten.5 Andere voorbeelden van liefdevol gedrag naar je naaste toe zijn:

· Groet iedereen met een glimlach.

· Je woord houden.

· Help iemand die met een last worstelt.

· Nodig vrienden uit voor een Shabbat-diner.

· Vraag een ouderling om 'verstandig advies'.

· Bezoek patiënten in het plaatselijke ziekenhuis.

· Zorg vooral voor weduwen en wezen.

· Bel je moeder met dankbaarheid voor het geschenk van het leven.

· Wees voorzichtig met eigendommen van anderen.

· Bied de kruidenier een menselijk woord aan. ("Gaat het vandaag goed met je?")

· Sluit vrede tussen twee mensen die ruzie maken.

· Serveer maaltijden in een daklozenopvang.

· Verwijder verleidingen die anderen kunnen doen wankelen - b.v. maak het mensen niet gemakkelijk uw spullen te stelen.

· Bied constructieve kritiek.

· Blijf niet stilstaan wanneer het leven van een ander in gevaar is. 6

Als ik zo’n opsomming zie maakt dat voor mij dat het begrip “houden van mijn naaste” veel praktischer wordt. Houden van wordt dan wat behapbaardere brokken van “aardig zijn voor je naaste” gebroken. Het is het gedrag wat jezelf ook graag van een ander zou willen ontvangen. Dat is een manier waarop we het “lief hebben als jezelf” kunnen lezen. Ben je aardig voor iemand anders dan krijg je daar hopelijk positieve feedback op. Dit maakt dat je eigenwaarde groeit.

Je eigenwaarde, de liefde voor jezelf is heel belangrijk. Hoe groter dit wordt hoe beter je bovenstaande punten in praktijk kunt brengen. Pas wanneer je echt van jezelf houdt kun je die liefde naar buiten laten stromen.

Zo zijn er eigenlijk twee dingen waar je je dag mee zou kunnen beginnen als mitva.

De eerste is: Concentreer je op je eigen deugden. Geef jezelf een schouderklopje voor de goede eigenschappen die je hebt. Ben je een zorgzame vriend? Een harde werker? Ambitieus? Oprecht? Geniet van je sterke punten.7

De tweede is: Verkondig elke ochtend hardop: “ Ik accepteer dat ik me concentreer op de mitswa van' Heb je naaste lief als jezelf.”6

Het begin van deze parasja Kedoshim begint met grote woorden: Weest heilig, want Ik ben Heilig. De woorden kunnen ons afschrikken: “heilig ?”… dat lukt ons nooit! Maar hier 18 verzen verder schrikken ze ons niet meer af maar kunnen we ze zien als een uitdaging. De Eeuwige is Heilig, Hij haat ons mensen niet, Hij heeft ons mensen lief. Dit is de heiligheid die Hij van ons vraagt. Haat je naaste niet en heb je naaste lief. Deze opdracht mag heel klein begin: doe niet onaardig en wees een beetje aardig voor jezelf en ook voor de ander.

Gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

1 Sefaria.com

2 Alephbeta : how can I achieve true love?.....het filmpje heb ik als uitgangspunt gebruikt.

3 Do Not Hate Your Brother In Your Heart Kedoshim (Leviticus 19-20) geschreven door Rabbi Yehonasan Gefenhttps://www.aish.com/tp/i/gl/149415675.html

4 Love Your Neighbor Kedoshim (Leviticus 19-20)geschreven door Rabbi Yehonasan Gefen

https://www.aish.com/tp/i/gl/202908711.html...de tekst niet letterlijk gebruikt maar als inspiratie gebruikt.

5 Of Love and Hate Kedoshim (Leviticus 19-20) geschreven door Rabbi Lord Jonathan Sacks

https://www.aish.com/tp/i/sacks/Of-Love-and-Hate.html

6 Middot Series #2 - Love Your Neighbor as Yourself Feb 6, 2016 geschreven door Rabbi Shraga Simmons

https://www.aish.com/sp/pg/1-Love-Your-Neighbor-as-Yourself.html

7 Way #32: Love Humanity geschreven door Rabbi Noah Weinberg https://www.aish.com/sp/48w/48951521.html

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

135 reacties

Antwoord Nancycheep
23:06 op 11 augustus, 2020 
url=https://madangowri.plclip.info/TNCeXFagmqo-ayodhya-ramar-tem
ple-explained-tamil-madan-gowri-mg.html says...

[img]https://i.ytimg.com/vi/TNCeXFagmqo/hqdefault.jpg
/url says...
Ayodhya Ramar Temple ExplainedTamilMadan [url=https://madangowri.plclip.info/TNCeXFagmqo-ayodhya-ramar-tem
ple-explained-tamil-madan-gowri-mg.html]GowriMG
Antwoord DavidPax
8:28 op 15 augustus, 2020 
url=https://megaremont.pro/msk-restavratsiya-vann says...
Badbekleding
Antwoord Ashleycrems
22:38 op 15 augustus, 2020 
[IMAGE]

Greatness Code вÐ?â?? Official TrailerApple TV+
Antwoord Ashleycrems
22:55 op 15 augustus, 2020 
[IMAGE]

In The Kost : Ari Wibowo Bikin Kesemsem Bu Kost (5/5)
Antwoord Ashleycrems
23:40 op 15 augustus, 2020 
[IMAGE]

2 аÑ?â??аÑ?â?¢Ð°Ñ?â??аÑ?µаâ??â?¬Ð°Ñ?Ð?аÑ?­аÑ?â??аâ??Ð?аÑ?
Ð?аâ??â?°Ð°â??Ñ?аÑ?â?¢Ð°Ñ?Ñ?аÑ?Ð?аÑ?Ð?аÑ?§аÑ?Ò?аÑ?Ð?аÑ?Â
¤Ð°Ñ?â?¢
Antwoord Ashleycrems
23:58 op 15 augustus, 2020 
[IMAGE]

"а®â?¦Ð°Â®Ð?аÐ?Ð?த 2 а®Ð?аÐ?â?¡Ð°Â®Â°Ð°Ð?Ð?а®®аÐ?Ð? а®Ñ?а®â?¢Ð°Ð?Ð?а®â?¢Ð°Â®Â¤Ð°Ð?Ð?தаÐ?â?¬ а®â?°Ð°Â®Ñ?аÐ?â?¬Ð°Â®â?¢Ð°Ð?Ð?а®â?¢Ð°Â®Ð?аÐ?Ð?а®®аÐ?Ð?Ð
°Â®Â©Ð°Ð?â?¡ а®®аÐ?Ð?а®Ñ?а®Ñ?а®µаÐ?Ð? а®Ð?а®Ð?аÐ?Ð?а®Ð?а®Ñ?а®Ñ?аÐ?Ð?а®Ñ?а®Ñ?а®â?¢Ð°Ð?
Ð?а®â?¢" Producer Rajan Speech At Producer Council
Antwoord Ashleycrems
0:13 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

Ð?Ð?IVÐ?Ñ? Z AUSTRÐ?Ð?LIE - OPÐ?Ñ?T PO ROCE
Antwoord Ashleycrems
0:29 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

Innovations-Check: Was kann die neue Mercedes S-Klasse (W223)? - Bloch erklÐ?¤rt #107auto motor sport
Antwoord Ashleycrems
0:48 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

COUPLE'S CRINGE: tattoo show
Antwoord Ashleycrems
1:18 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

Alia Bhatt SpecialAll Alia Wants To Do Is ChillComedy Nights with Kapil
Antwoord Ashleycrems
1:36 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

The Future Of Podcasting & Pr0stituti0nFlagrant 2 with Andrew Schulz and Akaash Singh
Antwoord Ashleycrems
1:54 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

Р§РÑ?РÐ?РÑ?РÐ?РÐ?РÑ?РÑ? - РÑ?РÑ?СÐ?СÐ?СÑ?РÑ?Сâ? Ð Ñ?РÑ?РÐ?РµСÐ? СÑ?Р·РÐ?ал РÑ?СÑ?СÐ?СÐ? РÒ?РÑ?ллаСÐ?Р° СÑ? РÑ?РÑ?Рâ??РÐ? // Dizel Show Рâ?ºÐ¡Ñ?Сâ?¡Ð¡â?¬Ð Ñ?Рµ РÑ?СÐ?РÑ?РÑ?РÑ?Р»Сâ?¹ 2020, ICTV
Antwoord Ashleycrems
2:09 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

ЩÑ?Щâ?¦Ð©Ð?Щâ?  ШÒ?ЩÐ?Ш® Ш§Щâ??ШÑ?ЩÐ?Ш± Ш§Щâ??ШÑ?Ш±ЩÐ? Щâ??Щâ?¦Ð©Ñ?Ш§ЩÐ?Ш­Ш© ШÐ?ЩÐ?Шâ?? Ш§Щâ??Ш­ШÒ?ЩÐ?ШÒ?
Antwoord Ashleycrems
2:25 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

2 Reasons Why the E36 is an ALMOST PERFECT Project Car
Antwoord Ashleycrems
2:42 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

РÑ?РÑ?Рâ?¢Ð Ñ?РÑ?Р РÑ?Р¤РÑ?, РÑ?РÑ? РÑ?Р« Рâ??РÑ?РÐ?Рâ?ºÐ Â? Рâ?? Рâ??РÑ?РÑ?Р Рâ?¢Ð Ñ?РÑ?РÐ?Р® Рâ??Рâ??Рâ?¢Ð Â Ð Â¬ SkyBlock RPG РÑ?СÐ?Сâ??СÐ?РÑ?РÐ? Р РÑ?Рâ?? #14
Antwoord Ashleycrems
3:00 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

ADDING A PAGANI HUAYRA TO THE SUPERCAR COLLECTION The Koenigsegg CCX Gets A Friend
Antwoord Kathigogue
4:50 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

WOOD POWERED LAWN MOWER
Antwoord Kathigogue
13:04 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

гÐ?Ñ?жÑ?â?°Ð·Ñ?â??и©±зÑ?â??гÐ?â??дÑ?Ñ?ж°Ð?жâ??Ò?жÑ?¬
жÒ?â?¹Ð¹Ð?Ñ?е±â?¹Ð¿Ñ?Ñ?з§Â?иÐ?Ð?еâ??â??еâ??±гÐ?Ð?жÑ?Ñ?
иÐ?â??зâ?°â?ºÐ¸â??â?°Ð³Ð?Ð?зâ?¡Ò?зâ?°â?ºÐ¸â??â?°Ð¶Â±Ð?гÐ?Ð?Ð
·â?°â?ºÐ´â??Ñ?зâ??â??ж»â??иâ?ºâ?¹Ð¿Ñ?Ð?
Antwoord Kathigogue
13:38 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

жâ?¬â??йÑ?Ð? AE86 еÐ?â?¬ÐµÐ?Ñ?е·¦...Ñ?Ñ?¤¦Ñ?Ñ?Ð?»вÐ?Ð?вâ?¢â??пÑ?Ð?STi Spec C RA-R е°Ð?еÐ?â?¡Ð·Ò?Ñ?
Antwoord Kathigogue
14:00 op 16 augustus, 2020 
[IMAGE]

аÒ?±аµâ??аÒ?â??аÒ?Ñ? baby аÒ?Ñ?аµâ?  аÒ?â? Ð°Ò?¦аµÐ?аÒ?Ð?аÒ?¤аµÐ?аÒ?¤аµâ?  аÒ?Ð?аµâ? Ð°Ò?°аµÐ?аÒ?Ð?аµÐ?аÒ?Ð?аÒ?Ñ?аµÑ?/EID VLOG/Eid Dress Gift Unboxing/ Ayeshas Kitchen