Noachieden van de Lage Landen

Kli

Blog

overzicht:  volledig / samenvatting

Doe eens lief

Geplaatst op 5 mei, 2020 om 2:45 Comments reacties (135)

doe eens lief

ANGELIQUE AILA BAT NOACH·ZONDAG 3 MEI 2020·

#doe eens lief

 

(let op dit is niet de parasja van volgende week. Dat is Emor, maar die had ik ivm de Omertelling al eerder gepost bij Pesach. De link die daarin stond voor de omertelling werkt niet meer voor deze week, maar er wordt verwezen naar de app MyOmer, deze kan ik iedereen van harte aanbevelen. Denk erom dat bnei Noach niet de bracha zeggen!)

Kedoshim - Wajikra (Leviticus) hoofdst...

Lees de volledige post »

Je kleden om indruk te maken.

Geplaatst op 8 maart, 2020 om 11:15 Comments reacties (0)

Je kleden om indruk te maken

Tetzaveh, met zijn precieze beschrijving van de “heilige gewaden” die de priesters en de hogepriester droegen “voor glorie en voor prach”, lijkt in tegenspraak te zijn met enkele fundamentele waarden van het jodendom.

De gewaden zijn gemaakt om gezien te worden. Ze waren bedoeld om indruk op het oog te maken. Maar het jodendom is meer een religie van het oor dan het oog. Het legt de nadruk op horen in plaats van zien. Het sleute...

Lees de volledige post »

Parasha van Rabbijn Sacks

Geplaatst op 29 februari, 2020 om 8:25 Comments reacties (0)

Wat ontvangen we als we geven.

“G-d sprak tot Mozes en zei: “Zeg tegen de Israëlieten een offer voor Mij te nemen; neem Mijn offer van allen wiens hart hen beweegt om te geven '(Ex. 25: 1-2).

Onze parasja markeert een keerpunt in de relatie tussen de Israëlieten en God. Op het eerst gezicht lijkt het om nieuw een product te gaan: het heiligdom, het reizende huis voor de goddelijke aanwezigheid terwijl de mensen door de wildernis reisden.

Maar we zoude...

Lees de volledige post »

Recycling of the saints

Geplaatst op 15 augustus, 2018 om 14:25 Comments reacties (0)

Beng! "Recycling of the Saints!"

 

Opeens staarde deze krachtpatser van een slogan mij met grote en heldere ogen aan. Als spirituele nomade bij uitstek zie ik in de loop der jaren de snelle evolutie van de religieuze medemens. De dogmatiek in de kerken is op een paar statige bolwerken na al lang geëvolueerd tot een oecumenisch aanvaardbaar maar o zo saaie hutspot die we nu eigenlijk alleen maar kunnen typeren als het algemeen betwijfeld symbolisch geloof.

...

Lees de volledige post »

Nooit kwaadspreken, nooit roddelen

Geplaatst op 10 augustus, 2018 om 19:15 Comments reacties (0)

Het verbod op Lasjon Hara (kwaadspreken)

De Talmoed vertelt dat de tong een zo gevaarlijk instru­ment is, dat hij achter twee bescher­mende muren (de lippen en de tanden) verborgen moet blijven, zodat wij hem niet kunnen zien, om misbruik te voorkomen.

De schade die ontstaat door praten is erger dan de schade die ontstaat door stelen of oplichten, want dat zijn financiële schades, die te compenseren zijn, maar schade die door woorden is gemaakt, valt nimmer te repa...

Lees de volledige post »

Kleine ziel

Geplaatst op 2 juli, 2018 om 11:35 Comments reacties (0)

Is mijn lichaam en geest alles was ik ben, of is er een essentie in de mens die daar doorheen schijnt, mijn lichaam als het ware "beleeft en voedt"?

 

Ik leen even een prachtige definitie van Shimon Cowen uit Australie uit zijn boek "The theory of practice of universal ethics": de ziel is een spirituele entiteit die een afspiegeling is van de Goddelijke kwaliteiten. En die kwaliteiten zijn oa: het hebben en uitoefenen van een wil en wens, het vermogen tot keuzes maken, ...

Lees de volledige post »

Bitachon (vertrouwen).

Geplaatst op 1 april, 2018 om 17:05 Comments reacties (0)

What does it mean to have full “bitachon” (trust) in God?

 

… Bitachon/trust is not merely the faith that God has the potential to bestow good [upon a person] and save him from adversity. Instead, [it implies that] the person trusts that God will actually do this. And his trust is so absolute that he is serene and does not worry at all. As [the book] Chovos HaLevavos [Duties of the Heart] states:[1] “The essence of bitachon/trust is the serenity ...

Lees de volledige post »

Teshuva, berouw en terugkeer

Geplaatst op 19 maart, 2018 om 11:40 Comments reacties (0)

TESHUVA (terugkeer/berouw/vergeving)

Teshuva: Dry Cleaning for the Soul

Done something wrong? We all have. Here's how to fix it.

by Rabbi Shraga Simmons


Many people misunderstand the concept of sin. They think someone who sins is a "bad person."

Actually, the Hebrew word chet does not mean sin at all. Chet appears in the Bible in reference to a slingshot which "missed the target." There is nothing inherentl...

Lees de volledige post »

Waarom Noach en geen Adam?

Geplaatst op 17 maart, 2018 om 11:25 Comments reacties (0)

Waarom Noach en geen Adam?

De zeven voorschriften heten geen Adamitische wetten. Door de zondeval en de tien generaties na Adam die niet deden wat goed was in de ogen van G’d, verloor Adam zijn patriarchale status. Hij was wel de lichamelijke maar niet meer de geestelijke voorvader van de mensheid. Noach werd voor deze positie uitverkoren omdat hij een ‘rechtschapen man’ was, ‘onberispelijk onder zijn tijdgenoten’ (Genesis 6:9).

Daarom gelden niet de ...

Lees de volledige post »

Tznius: over modesty.

Geplaatst op 17 maart, 2018 om 11:05 Comments reacties (1)


Tznius / Tzniut / Modesty means: to cover yourself.


We learn in our western culture that it is good to show off. We live in a materialistic world and "things'' are important.

So women dress less, because the fashion industry tells us so. And what can a woman best show off? Indeed.

But... The female body is not a thing. The human body is precious. So the western world can't be farther from the truth.


...

Lees de volledige post »

Rss_feed